Hvordan utvikle en pilot på 4 uker ved siden av fulltidsjobb

Skrevet av:

Publisert: 12. mai 2025

I Sprint Consulting elsker vi å utforske og utvikle nye konsepter, både sammen med kundene våre og internt. I innovasjonsarbeidet lever vi etter setningen: Finne løsninger på reelle problemer for ekte kunder så raskt som mulig, og med minst mulig ressursbruk. Vi har derfor god erfaring med å utvikle MVPer (minimum viable products) og piloter som raskt gir innsikt i om en løsning faktisk løser et reelt problem.

I høst tok innovasjonsteamet sin egen medisin og satt et mål: Kan vi utvikle en pilot på fire uker, parallelt med at vi jobbet fulltid på kundeprosjekter?

Prosjektteamet

Uke 1: Generere og velge en idé

Første steg var å komme opp med idéer. Vi tok utgangspunkt i egne behov, og genererte idéer som kunne være attraktive for unge, etablerende mennesker i tidlig arbeidsliv. Vi startet derfor med å diskutere internt i prosjektgruppen, før vi tok kontakt med andre Sprintere for å hente innsikt på faktiske utfordringer i hverdagen. Forutsetning for hele prosjektet var også at generativ AI skulle være med som en viktig komponent i alle fasene av innovasjonsprosessen for å effektivisere arbeidet.

Vi startet med en bred innsiktsfase der generativ AI hjalp oss med å identifisere trender i samfunnet og hente inspirasjon fra nye og innovative løsninger. Etter å ha sourcet idéer fra resten av selskapet satt vi igjen med 18 potensielle idéer som det var realistisk å teste ut:

Oversikt over idéer.

Så var spørsmålet: Hvilken idé skulle vi gå videre med? For å sikre et objektivt valg brukte vi forhåndsdefinerte kriterier fremfor magefølelse:

Vurderingskriterier

Møte med prosjektteamet for å evaluere ideene

Etter å ha vurdert alle ideene, satt vi igjen med en vinner: Lunsjordning for bedrifter - en plattform som kobler små og mellomstore bedrifter uten kantine med restauranter som har lavt belegg midt på dagen. Våre to viktigste spørsmål ble da: Kunne vi koble disse behovene sammen, og ikke minst, er det etterspørsel etter det?

Lunsjordning for bedrifter: Viktigste problemhypoteser.

Uke 2: Identifisere målgruppen og hente innsikt

I uke to var fokuset å få innsikt og teste de to mest kritiske hypotesene. Vi delte oss inn i to grupper for å teste hypotesene, hvor hver gruppe undersøkte behov og betalingsvilje hos sin tildelte målgruppe: bedrifter og restauranter.

Gruppene designet en enkel prototype i Figma som vi skulle senere teste i intervjuer. Målet var å tydelig kommunisere vår hypotese om verdiforslaget til begge målgrupper.

Bedrifter: En mockup av nettsiden i Figma
Her ønsket vi å teste verdiforslaget om en enkel og fleksibel løsning for å tilby de ansatte variert og næringsrik lunsj.

Restauranter: En mockup av nettsiden i Figma
Her ønsket vi å teste verdiforslaget om økt inntjening ved bedre ressursutnyttelse i roligere perioder før lunsj og en mulighet til å nå nye kunder.

Parallelt ringte vi bedrifter og restauranter for å booke intervjuer. Foreløpig var det bra interesse etter løsningen, og uken ble avsluttet med fire potensielle kunder klare for intervjuer!

Løpende deling på Slack holdt teamet oppdatert på hva de ulike gruppene hadde gjort og funnet ut.

Uke 3: Gjennomføre intervjuer og planlegge eksperiment

Vi hadde så langt fått gode tilbakemeldinger fra markedet. Nå ville vi forstå behovene og utfordringene til begge kundegruppene enda bedre.

Flere av bedriftene vi snakket med, som holdt til i bygg med delt kantine, opplevde utfordringer med dagens løsning. En delt kantine er en praktisk løsning, men for selskapene er det ofte et dyrt alternativ. Vi fant også ut at dersom kantina er god og har et variert tilbud, er det få som ønsker å bytte til et annet alternativ. Vi fikk derfor en ny hypotese om at løsningen er bedre for selskaper uten eksisterende, felles kantine. Prototypen fikk gode tilbakemeldinger, men vi så også tydelig at enkelte elementer er avgjørende. Det var blant annet viktig at lunsjen leveres presist, og at det er mulig å endre bestillingen underveis i uka, slik at det fungerer i en fleksibel hverdag.


Mot slutten av uka fikk vi en skikkelig opptur – en restaurant meldte interesse for å bli testpartner! Det gjorde at vi kunne begynne å planlegge en pilot av konseptet vårt.

Uke 4: Pilotere idéen med minst mulig ressursbruk

For å teste konseptet i praksis, gjennomførte vi en pilot med vår egen arbeidsplass. Vi samarbeidet med restauranten vi hadde rekruttert, og vi sto selv for transport av lunsjene. Dette ga oss muligheten til å observere hvordan logistikken fungerte i praksis, samtidig som vi fikk verdifulle tilbakemeldinger fra brukerne. Det er viktig å nevne at testing på egen bedrift kan gi en viss bias, men samtidig – hvis løsningen ikke fungerer internt, er det lite sannsynlig at den vil fungere for andre.

For å gjennomføre testen, la vi ut en Slack-post hvor de ansatte kunne velge hva slags lunsj de ønsket. Karage var åpenbart det mest populære alternativet!

Gjennom piloten ønsket vi å teste noen hypoteser knyttet til:

  • Logistikkflyten: Hvor enkelt var det å hente og levere mat?
  • Brukeropplevelse: Likte ansatte lunsjordningen?
  • Betalingsvilje: Ville arbeidsplassen vært villig til å betale for en slik tjeneste på fast basis?

Testen ga oss masse nyttig innsikt, som Martine oppsummerte i Slack-posten over.

Do things that don't scale: For både restauranten og bedriften opplevde testen som en reell kundereise, men i bakgrunnen håndterte vi bestillingene manuelt og stod selv for transporten fra restauranten til kontoret. Målet var å validere ideen før vi investerer i videre utvikling. Derfor er det viktig å vente med å bygge strukturer og systemer til vi har bekreftet behovet.

Testen ga oss verdifull innsikt i både styrker og svakheter for videre utvikling av konseptet. Flere Sprint-ansatte satt pris på at maten var klar, og tiden man tidligere brukte til å smøre lunsj (som er nåværende løsning) kunne bli brukt til å nyte lunsj med kollegaer. Vi fikk også nyttige tilbakemeldinger om hvordan variasjon i mat alternativer og sunnere valg kan gjøre tilbudet enda mer attraktivt.

Logistikken ga oss verdifulle læringspunkter, spesielt rundt håndtering av bestillinger og henting i større skala. Vi fikk også innsikt i hvordan porsjonsstørrelser og bestillingsmengder bør optimaliseres for en bedre brukeropplevelse og for redusert matsvinn.

Vi valgte å ikke gå videre med løsningen i denne omgang. Vi vil likevel si at testen var en suksess i form av læring og erfaringer vi kan bygge videre på. Konseptet har et spennende potensial, og med de rette justeringene kan det utvikles videre hvis tiden er riktig.

Å gå fra idé til MVP på fire uker ved siden av fulltidsjobber, har vært både krevende og utrolig lærerikt. Prosjektet bekreftet mange av prinsippene vi tror på og har tydeliggjort hva som faktisk skaper fremdrift når tid og kapasitet er knapp:

  • Tidspress tvinger oss til å prioritere: Å jobbe innenfor en stram tidsramme tvang oss til å prioritere hardt, og fokusere på de hypotesene som faktisk avgjør om en idé har livets rett.
  • Små, autonome grupper gir fart og fokus: Ved å dele oss i mindre team med tydelig eierskap til hver sin målgruppe og hypotese, klarte vi å jobbe parallelt og effektivt. Kontinuerlig oppdateringer på slack holdt teamet "up-to- speed" og var essensielt når vi jobbet fra forskjellige steder.
  • Felles kalibrering er viktig for å gi retning: Å jobbe i parallelle spor ga tempo, men felles syncer og møter var avgjørende for å sikre at vi ikke løp i ulike retninger.
  • Lunsj er et spennende område: Vi har funnet ut det er en rekke painpoints knyttet til lunsj, både for ansatte og arbeidstakere. Her tror vi det er rom for flere spennende løsninger i fremtiden. Og ikke minst: Lunsj er et tema som engasjerer!

Vi håper artikkelen har vært inspirerende, og ikke minst har gitt deg noen ideer til hvordan ditt selskap kan jobbe mer kreativt og effektivt med å teste nye konsepter med minimale ressurser.

Ønsker ditt selskap å komme i gang med innovasjonsinitiativer, eller trenger hjelp for å strukturere arbeidet best mulig? Vi hjelper selskaper med å lansere og skalere nye vekstinitiativer, bygge og teste minimumsprodukter (MVPer), og sette opp systemer for kontinuerlig innovasjon. Les mer om hvordan vi jobber med innovasjon her, eller kontakt oss gjerne for en uforpliktende prat!

Åshild  Fossum

Åshild Fossum

Senior Manager | Leder for Innovasjon