5 veletablerte aktører vi kan lære av!

Skrevet av:

Publisert: 1. september 2022

Vi leser stadig at Norge trenger flere bedrifter og gründere som kan sikre velferdssamfunnet, fremtidige arbeidsplasser og innovasjon. Imidlertid er ikke dette ansvaret forbeholdt oppstartsbedrifter — også store, veletablerte aktører som besitter ressurser, kunnskap og store mengder kapital har mulighet til å gjøre en vesentlig forskjell. Til tross for at bedriften er der de ønsker å være med tanke på høy stabil inntjening og sterk markedsposisjon, burde ikke dette være en hvilepute, men heller en motivasjon til å tenke et steg lenger! Vi vil i denne artikkelen trekke frem fem veletablerte aktører som har gått utenfor kjernevirksomheten og gjort et innovativt sidesprang! Vi håper dette kan inspirere store aktører til å bruke sin posisjon til og utrette noe mer.

5 veletablerte aktører vi kan lære av (VG, Sporveien ++)

5 veletablerte aktører vi kan lære av

1. Norsk Gjenvinning - Gjenvinning av legemiddelprodukter

Norsk Gjenvinning er et prakteksempel på en veletablert aktør som, tross snart 100 år i bransjen, ikke slutter å være fremoverlent og tenke nytt. Selv om vi har beveget oss et stykke inn i sirkulærøkonomien er det likevel enkelte produkter som fremdeles behandles med “bruk og kast”-mentalitet. Legemiddelprodukter er et eksempel på dette. Denne typen avfall inneholder levedyktige mikroorganismer og toksiner, som kan forårsake sykdom hos mennesker og andre organismer. Som følge av risiko for smitte, eller eksponering for kjemiske eller radioaktive stoffer, har legemiddelprodukter normalt blitt destruert eller deponert etter bruk. Problemet har blitt ytterligere forverret som følge av pandemien der 8 milliarder vaksiner og 140 millioner “test kits” har blitt eksportert over hele verden.

Norsk Gjenvinning har nå tatt problemet i egne hender. Med Zirq Solutions og slagordet “Det finnes ikke søppel mer. Vi kaller det råvarer” har de funnet en løsning for å kunne gjenbruke disse materialene og satser nå stort på resirkulering av legemiddelutstyr. Metoden går ut på å sterilisere, dele opp og resirkulere materialet slik at det kan gjenbrukes i andre typer produkter uten risiko. Satsningen har i tillegg stor kommersiell verdi for Zirq. I 2020 ble markedet for medisinsk avfall nemlig beregnet til hele 6,8 milliarder dollar og den årlige veksten var på hele 5,6 %, skal vi tro prognoser. Vi heier på aktører som Norsk Gjenvinning som ikke lar seg skremme av risiko, men heller tar utfordringen på strak arm!

Zirq solutions

Zirq

2. Amesto - Maskinlæring for å øke matproduksjon

Amesto er for mange kjent som et familiedrevet regnskapshus. Det kanskje ikke alle vet er at selskapet også har en egen divisjon kalt Amesto NextBridge som er et IT-konsulentselskap som leverer Business Intelligence, Analytics, AI og Data Science til alt fra startups til store internasjonale aktører. Selskapet har nå inngått et samarbeid med Beefutures der de bruker AI og maskinlæring for å bidra til økt bærekraft.

Til tross for at bier for mange er assosiert med pest og plage er de ansvarlig for å pollinere nesten 75% av alle planter som brukes til menneskemat, og er dermed avgjørende for verdens matproduksjon. De siste 20 årene har biebestanden blitt kraftig redusert, mye grunnet planteverkmidler brukt i forbindelse med jordbruk. Dette truer matproduksjonen, som allerede er kilde til et av verdens største bærekraftsproblem. Beefutures har nå funnet en måte der de kan benytte AI til å samle data om biebestanden og bruke denne informasjonen til å kartlegge hvor biene pollinerer, hvilke områder som er best egnet for bikuber og dermed hvor en skal plante ulike matkilder til ulike tidspunkt av året. Dette banebrytende konseptet bidrar til å øke biebestanden, som igjen gir mer effektiv pollinering og følgelig legger til rette for matproduksjon verden over.

Benytter AI til å samle data om biebestanden og bruke denne informasjonen til å kartlegge hvor biene pollinerer, hvilke områder som er best egnet for bikuber og dermed hvor en skal plante ulike matkilder til ulike tidspunkt av året.

Beefutures

3. Posten - Nok et fremrykk for bærekraftig mobilitet

Posten er et annet veletablert norsk konsern som har drevet med transportering av pakker og gods helt siden 1647. Innovasjon har hele tiden stått sentralt i Posten. I 2013 startet de et tett samarbeid med selskapet som i dag har blitt Paxster. Samarbeidet gikk ut på å utvikle et klimavennlig kjøretøy som har som formål å levere post mest mulig effektivt, samtidig som det er sømløst for sjåførene. Det tette samarbeidet med Paxster gjorde at Posten kunne bidra med å redusere sin største klimautfordring — nemlig å redusere CO2 utslipp i transportering av pakker og gods. I tillegg har Paxster sine minibiler også gjort hverdagen til Posten-sjåfører langt enklere gjennom at bilene krever mindre plass i trafikkbildet samtidig som de har god oppbevaring. Det viser seg at sjåfører har en tidsbesparelse på hele 20–25 prosent ved bruk av Paxster!

Paxster levere ikke bare minibiler til Posten, i dag har de nemlig blitt det mest solgte norskproduserte kjøretøyet noensinne. Til nå har de solgt omtrent 3000 minibiler til kunder både i Norge, Europa og på New Zealand. Sistnevnte har kjøpt over 500 Paxster minibiler!

Paxter - et klimavennlig kjøretøy som har som formål å levere post mest mulig effektivt, samtidig som det er sømløst for sjåførene

Paxster

4. VG Lab - Ladeapp for bil

I 2020 intervjuet Sprint Jørgen Elton Nilsen, leder for VG Lab. Da beskrev Nilsen VG Lab som «et laboratorium for eksperimentering, testing og skalering av nye tjenester og plattformer». Tidligere har VG Lab lansert tjenester som hjemleveringsguiden og Penger.no. Innovasjonen vi ønsker å trekke frem i dag er det nye konseptet Elton. Elton løser alle nordmenns problem med «hvor langt kan vi kjøre før vi må lade elbilen?», eller «finnes det elbil-lader langs ruten vi skal kjøre?». Elton er nemlig en app som gir deg informasjon om ulike ladestasjoner og priser på tvers av flere operatører. I tillegg har appen en integrert ruteplanlegger som anbefaler hvilke ladepunkter du bør stoppe på for din reise. Appen kan også kobles opp til egen elbil, slik at du kan følge med på batteriet til bilen direkte i appen.

Spørsmålet du kanskje stiller deg, hvordan gir Elton verdi for VG? I intervjuet med Nilsen forklarte han at VG Lab ønsker å utvikle nye tjenester og digitale plattformer som kan leve helt uavhengig av kjernevirksomheten til VG. På denne måten kan VG skape flere forretningsmuligheter og digitale inntektsstrømmer utenfor dagens annonse- og brukerbetalingsvirksomhet. VG Lab kan nemlig drive med innovasjon gjennom å trekke på VGs ressurser med spisskompetanse for og komme opp med å teste nye idéer.

Elton er en app som gir deg informasjon om ulike ladestasjoner og priser på tvers av flere operatører

Elton

5. Sporveien - Bærekraftig mobilitet tilgjengeliggjort for alle

Til slutt vil vi trekke frem Sporveien og deres nye konsept, Joule. Selskapet har driftet kollektivtransport i hovedstaden siden 1879, og har du ferdes i Oslo er du omringet av Sporveien sine trikker, tog og annen infrastruktur. I 2021 ble det gjennomført så mye som 156 millioner enkeltreiser med Sporveien sine tjenester!

Til tross for at Sporveien er ledende i markedet for kollektivtransport har de nå tatt et innovativt sidesprang og er den første aktøren i Oslo som lanserer langtidsutleie av elsykler. Her kan privatkunder leie elsykler på måned- eller årsbasis med inkludert halvårlig service og tyveriforsikring. Kunden kan velge mellom tre ulike sykler som dekker ulike kundebehov, og abonnementet er helt uten bindingstid. Elsykler er et produkt som har hatt voksende popularitet i resten av Europa de siste årene, men kunder opplyser at de kvier seg for å gå til innkjøp av egen sykkel som følge av den høye investeringskostnaden og risiko for tyveri. Gjennom sitt verdiforslag løser Joule disse problemene for kundene og lever opp til sin visjon om “bærekraftig mobilitet tilgjengeliggjort for alle”!

Til tross for at Sporveien er ledende i markedet for kollektivtransport har de nå tatt et innovativt sidesprang og er den første aktøren i Oslo som lanserer langtidsutleie av elsykler.

Joule

Vi hjelper våre kunder med å identifisere kritiske hypoteser, og lansere og videreutvikle produkter og tjenester i tråd med dagens trender og morgendagens kundebehov. Ta gjerne kontakt med vår leder for innovasjonstjenester, om du ønsker en prat om hvordan vi jobber med innovasjon.

Åshild  Fossum

Åshild Fossum

Manager | Leder for Innovasjon