Våre beste tips til bøker, podcaster, nyhetsbrev og instagramprofiler med bærekraft i fokus

Skrevet av:

Publisert: 24. januar 2022

Bærekraft er i vinden som aldri før, og det kan for mange føles litt vanskelig å henge med i svingene når det snakkes om sirkulærøkonomi, klimakvoter og bærekraftsmål over en lav sko. Vi har samlet et knippe av våre favorittbøker, -podcaster, -nyhetsbrev og -instagramprofiler slik at du kan få en bredere og dypere forståelse av bærekraft, og bli inspirert til å ta selskapet ditt (og deg selv) i en mer bærekraftig retning.

boktips

Boktips.

Bøker

Er du en bokorm som liker å sitte foran peisen med en god bok? Her er våre beste tips til bøker om bærekraft:

 • Verden på Vippepunktet av Dag O. Hessen er en spennende og opplysende populærvitenskapelig bok om natur og klima. Hessen tar utgangspunkt i forsking for å beskrive hvordan det står til med naturen og klimaet, hva vi vet om menneskeskapte klimaforandringer og hvor ille det kan gå. Står vi foran et vippepunkt, og kan vi klare å snu utviklingen for å avverge de verste scenarioene?

 • Green Giants: How Smart Companies Turn Sustainability into Billion-Dollar Businesses av E. Freya Williams handler om hvorfor selskapene som satser på bærekraft er mer lønnsomme enn andre. Williams har analysert ni selskap som opererer etter bærekraftige prinsipper, deriblant Unilever og Tesla, og beskriver seks felles suksessfaktorer. Her er det mye norske selskap kan lære og bli inspirert av!

 • Doughnut Economics av Kate Raworth beskriver sju måter dagens økonomi har ledet oss på avveie, og hvordan vi kan få menneskeheten tilbake til et punkt der vi dekker alle menneskers behov innenfor planetens tålegrenser. Flere byer og land, deriblant Amsterdam har allerede tatt i bruk Doughnut Economics-teorien i praksis.

 • Let my people go surfing av Yvon Chuinard er en underholdende, lettlest og inspirerende bok om lederskap. Chuinard er grunnleggeren av klesmerket Patagonia, og har skrevet et memoar der han beskriver sitt liv som klatrer, forretningsmann og ikke minst miljøforkjemper. En bok vi anbefaler til alle ledere!

 • Grønn vekst — en sunn økonomi for det 21. århundre av Per Espen Stoknes handler om hvordan vi kan sikre en vekst og velferd som vi kan leve med de neste hundre årene. Stoknes bygger bro mellom miljøbevegelsen, næringslivet og folk flest, og foreslår en rekke konkrete tiltak vi burde ta med oss videre for å lykkes. Her er det mange praktiske tiltak både selskaper og folk flest kan sette i gang med!

 • Hvordan unngå en miljøkatastrofe av Bill Gates handler om teknologien vi har og gjennombruddene vi trenger. Gates har sammen med eksperter fra ulike fagfelt laget en plan for hva vi må gjøre for å unngå miljøkatastrofen. Han beskriver utfordringene vi står overfor, teknologien som finnes i dag, og de teknologiske gjennombruddene som kreves for å nå målene vi har satt oss. En veldig lærerik, motiverende og inspirerende bok!

 • RESTART — 7 veier til bærekraftig business av Jørgensen og Pedersen introduserer et veikart i sju deler som beskriver de endringene som er nødvendige for å bli en mer bærekraftig business. I tillegg introduserer boken en rekke verktøy for å designe bærekraftige forretningsmodeller, som du enkelt kan ta i bruk i ditt selskap.
podcaster

Gode podcaster som fokuserer på bærekraft.

Podcaster

Hva er vel bedre enn å lytte til en god podcast mens man går tur, lager middag, eller sløvern på sofaen? Nedenfor finner du våre favoritter om bærekraft:

 • Energi og Klima er podcasten til (du gjettet riktig) Energi og klima, Norsk klimastiftelses nettavis. Podcasten tar for seg de viktigste klima- og energinyhetene fra et norsk perspektiv, og er derfor en god kilde til bedre forståelse av dagsaktuelle tema som statsbudsjett, europeisk energikrise og strømpriser.

 • How I built this forteller de interessante historiene bak noen av verdens mest suksessfulle selskaper. Vi liker særlig episodene om bærekraftstjerner som Beyond Meat, Impossible Foods, Whole Foods og Patagonia. Her er det bare å la seg inspirere!

 • Bærekraftseventyr med Jørgensen og Pedersens handler om hvordan man kan oppnå bærekraftig business eller såkalte bærekraftseventyr. Duoen tar for seg relevante og spennende temaer som regenerativ økonomi, sirkulærøkonomi og EU-taksonomien.

Nyhetsbrev

Vi har tidligere skrevet om nyhetsbrevets comeback, og det er ingen tvil om at vi Sprintere elsker å få kvalitetsinnhold rett i innboksen. Kjenner du på det samme burde du sjekke ut våre favoritter innen bærekraft:

 • 5 på fredag med Energi og Klima — Redaksjonen i Energi og Klima deler de fem viktigste internasjonale nyhetene fra uken som gikk, og gjør det lett å holde seg oppdatert på hva som beveger seg på den internasjonale scenen.

 • Magasinet Klima fra CICERO Senter for klimaforskning inneholder artikler og nyheter om klima og klimaforskning, og forklarer kompliserte tema på en enkel og forståelig måte.

 • Ellen McArthur Foundation og Cicularity Weekly fra Green Biz deler begge nyheter, forskning og oppdateringer om spennende ting som skjer innenfor sirkulærøkonomi.

Instagramprofiler

En enkel måte å lære mer om bærekraft er å følge spennende bærekraftsprofiler på instagram, slik at du kan lære noe mens du er i scrollemodus. Våre favoritter er:

 • @hannelenesvegetar — Vegetardronningen Hanne-Lene deler ikke bare supre vegetaroppskrifter, hun deler også relevant og forståelig fakta om matproduksjon.

 • @spisoppmaten — Norges største profil på matsvinn, Mette Havre, deler interessant fakta om matsvinn og ikke minst gode tips til hvordan man kaster mindre mat.

 • @kildesorteringiOslo — Som de skriver selv, kanskje verdens beste Instagram-konto om kildesortering.

 • @framtidenivårehender — Deler bærekraftnyheter samt tips og triks til hvordan man blir mer bærekraftig.

 • @gunhild_stordalen — EAT-grunnlegger og lege Gunhild Stordalen deler nyheter og fakta om bærekraft og mat, og inspirerer til en mer bærekraftig livsstil.

Vil du lære mer om hvordan vi jobber med bærekraft? Les mer om bærekraft som tjenesteområde her eller kontakt vår leder for bærekraft.

Sigrid Bergsjø Andresen

Sigrid Bergsjø Andresen

Manager