Våre beste tips for å ta bærekraftige valg i innspurten av julegavehandelen

Skrevet av:

Publisert: 14. desember 2023

Er du sent ute med julegavehandlingen, eller har du bare ikke funnet den perfekte gaven enda? Vi i Sprint kommer med tips for å hjelpe deg til å ta bevisste valg i innspurten av julehandelen!

Rekrutteringsselskapet Vouch sin hjemmeside

Julestemning hos Cirkulær i Universitetsgata 24, 0162 Oslo

Du merker kanskje at både julestemningen og julestresset begynner å melde sin ankomst, særlig nå som julaften nærmer seg og julegavene fremdeles ikke er klare. I innspurten av julehandelen er det fort gjort å ta forhastede beslutninger for å bare bli ferdig med det hele. Likevel kan det være mye verdi å hente både for kjøper, planet og mottaker i å tenke seg om en ekstra gang. Tise har gjennomført sin årlige undersøkelse om folks holdninger til gjenbruk i samarbeid med Nordea(1). Fra undersøkelsen kom det frem at 34% av deltakerne ønsket seg brukte gaver til jul. Så, hvorfor ikke gi bort brukte gaver til jul i år?

Kjøp brukt

Tilbudet av forhandlere som selger gjenbruksvarer vokser stadig. Det er flere butikker i Norges langstrakte land som selger bruktvarer av høy kvalitet. Med andre ord, tilbudet er der, så det er ingen grunn til å ikke velge brukt. Her er et utvalg av norske bruktbutikker (fysiske og digitale):

Klær og tilbehør

 • Cirkulær – (Oslo/Digitale gavekort) En butikk i Oslo hvor du finner et kuratert utvalg av klær og merker som holder høy kvalitet.
 • Repertoire – (Oslo/Nettbutikk) Forretning med fokus på design og materialer, med et ønske om å tilby et utvalg av tidløse og moderne second-hand varer
 • V06: – (Bergen/Nettbutikk) Salg av vintage plagg for både gutter og jenter.
 • Vitti – (Bergen) Håndplukkede vintage og second-hand produkter.
 • Faded – (Stavanger) Selger eksklusiv vintage og second hand klær
 • DesignKollektivet – (Kristiansand) Et butikksamarbeid etablert av lokale gründere som driver med lokal design, bærekraft, zero waste og vintage

Bøker

 • Bokia.no – (Nettbutikk/Digitale gavekort) er din pålitelige online bokhandel for kostnadseffektive og gjenbrukte bøker som bidrar til bærekraft.
 • Antikvariatet.net – (Nettbutikk) Tilbyr søk og kjøp i skandinaviske antikvariater. Gir da både mulighet til kjøp direkte i nettløsningen og en oversikt over skandinaviske antikvariater, slik at du kan finne det som ligger nærmest deg.

Interiør/Fritidsutstyr mm.

 • BrukOm – (Trondheim) Selger møbler, sportsutstyr, bøker, musikkinstrument, kunst, kjøkkenutstyr, samleobjekt, vesker og smykker, leker, interiørartikler, dekketøy, barneutstyr, verktøy og mye annet!
 • Fornebu Gjenbruk – (Fornebu/Fysiske gavekort) Antikke møbler, julepynt, servise, lamper, spill, kunst, klær og tekstiler, sportsutstyr, leker ol.
 • Asker ombruksbutikk – (Asker) Har alt fra møbler, interiør, glass, nips og kunst ol.
 • Shalam Gjenbruk – (Kristiansand) Service, klær, interiør, kjøkkenutstyr ol.

I tillegg er selvfølgelig de større etablerte aktørene Fretex, Tise og Finn.no også gode kilder for å få tak i ett vidt spekter av brukte gaver. Det er kun kreativiteten som setter grenser.

Bilde av bøker

Leie av klær

Et alternativ til å kjøpe brukte klær og tilbehør er å gi et abonnement på leie av klær. Nettaktører som tilbyr leie av klær:

 • Vibrent – (Digital plattform) en digital plattform for leie og utleie av klær, vesker og tilbehør.
 • ReLi – (Digital plattform, Oslo, Stavanger) gir deg muligheten til å leie designerklær av høy kvalitet med fokus på bærekraft, kvalitet og kreativitet er vår kolleksjon av klær nøye utvalgt for å tilby deg det beste alternativet når du leier klær.

Ved å gi et abonnement gir du mottaker fleksibiliteten til å sprite opp garderoben ved en spesiell anledning, eller bare et mer fornuftig alternativ enn å kjøpe nytt hver gang følelsen av at man har «ingenting» å ha på seg kommer snikende.

Gi videre

Har du en jakke som venninnen din har siklet etter i årevis, eller har du lest en god bok som du tror broren din kunne likt? Hvorfor ikke bare gi det videre? Ved å gi videre noe du vet mottaker hadde satt pris på viser du både omtanke for mottaker og miljøet:

 • En god bok – Har du lest en god bok i det siste? Gi den videre til noen andre du tror kunne likt den. Da gir du videre en reise inn i en helt ny verden!
 • Et plagg – Har du også den jakken eller kjolen en venninne av deg alltid spør deg om å låne? Den kler kanskje henne bedre også hvis vi skal være helt ærlig? Gi den til henne til jul så er du helt sikker på at du gir noe hun liker.
 • Et smykke/en ring – Kanskje det er i år du skal gi det smykket eller den ringen videre til datteren eller sønnen din? Det er ganske lite som slår et nydelig arvegods.
 • Et spill – Har du et spill liggende som du ikke får brukt så mye lenger? Kanskje ett puslespill fra da du kastet deg på trenden under korona? Gi det videre med en åpen invitasjon om spillekveld.

Lån ut

Gaven trenger ikke nødvendigvis å være noe du gir helt fra deg heller. Hva med å gi bort et lån av noe du har som flere kan få glede av?

 • Sportsutstyr – Kanskje du har noe som ikke alle andre har? Slalåmutstyr, en kano, klatreutstyr, en sykkel, et SUP-brett eller lignende. Gi bort et lån av utstyret med mulighet for en delt opplevelse.
 • Hytte – Har du en hytte som står ledig til tider? Den er det helt sikkert flere som kunne satt pris på å få låne. Enten om det er et ubetinget lån om å få bruke hytten en helg du ikke skal dit, eller en åpen invitasjon om å dra dit sammen.
 • Turutstyr – Lån ut turutstyr som telt, sovepose, hengekøye og primus. Gjør det mer personlig ved å legge ved en anbefaling av dine favoritt tursteder.
 • Symaskin/Strikkepinner ol. – Lån bort symaskinen eller strikkepinner til en som ønsker å lære. Still deg selv disponibel for opplæring og gjør det til en opplevelse dere kan dele.
Pakke med gavepapir

Doner

Avslutningsvis ønsker vi å påpeke at til den som allerede har alt, kan svaret faktisk være nettopp det – vedkommende har allerede alt. I en verden preget av kriser, med mange mennesker i nød og på flukt, kan det være verdifullt å vurdere å gi til noen som virkelig trenger det denne julen. Gi en donasjon til en veldedig organisasjon på denne måten kan du faktisk gi den som har alt litt bedre samvittighet, og samtidig spre litt ekstra glede i verden.

For flere tips kan du også sjekke ut vår artikkel fra 2022 (2). Der finner du flere tips til bærekraftige gaver, og de fungerer like godt i år som i fjor!

Riktig god jul!

Jobber du i en virksomhet som trenger bistand til å utforske muligheter innen gjenbruk eller sirkulærøkonomi, eller er du bare interessert i å få informasjon om ulike tjenesteområder innen bærekraft vi i Sprint jobber med, ta gjerne kontakt med vår leder for bærekraft.

(1) Annonsørinnhold: Nordea: Brukt – den nye trendjulegaven? (vg.no)

(2) Våre beste tips til bærekraftige julegaver 2022 (sprint.no)

Sigrid Bergsjø Andresen

Sigrid Bergsjø Andresen

Manager