Strategitur til solens rike

Skrevet av:

Publisert: 7. februar 2020

En kald oktoberdag reiste 45 Sprintere til Tokyo for å realisere drømmen om å besøke Leans fødested. Det ble en fantastisk tur fra start til slutt!

Sprints Lean-eventyr startet for snart et tiår siden, da vi landet vårt første prosjekt på området våren 2012. Eventyret fikk et nytt kapittel etter vårt første frokostseminar og senere felles kundeprosjekter sammen med den svenske Lean-eksperten Niklas Modig. Niklas har skrevet en av verdens mest solgte Lean-bøker, og har forsket og bodd i Japan i to år. Med bakgrunn i vårt samarbeid med Niklas og satsning på fagområdet, har det lenge vært en drøm for oss som selskap å reise til Japan og oppleve Leans vugge.

Vi kick-startet nedtellingen allerede i 2018 da vi arrangerte høstfest med Japan-tema, etterfulgt av mange planleggingsmøter, tipsutveksling og mye research. Et år senere var endelig dagen der, og vi var kjempespente på å se Lean i praksis, bli inspirert og oppleve menneskene og kulturen i solens rike.

Onsdag: Da eventyret startet

Etter nærmere 13 timers flytur, mellomlanding, tog og en kjapp tur innom hotellet for å legge fra seg bagasjen, var vi klare for å offisielt starte turen med en felles lunsj i bydelen Shibuya. Restauranten i 15. etasje ga oss gode muligheter til å få oversikt over en av verdens største byer. Etter mye peking fra vinduet på kjente landemerker, var det bare å ta beina fatt og starte utforsking av Tokyo i jetlag-tåken.

Det er ikke noe problem å finne på morsomme eller rare ting å gjøre i en by som har kafékonsepter for alle mulige dyr (som hunder, katter og pinnsvin for å nevne noen), robotrestauranter, områder med skrikende neonlys og arkadespillsentre over flere etasjer, Mario Kart-sightseeing og gode shoppingmuligheter. I tillegg, i en by med over 38 millioner mennesker, er det alltid mange interessante mennesker å observere.

Vi avsluttet onsdagen på restauranten Shabu Zen, udødeliggjort av Scarlett Johansson og Bill Murray i filmen Lost in Translation, og deretter en bar kalt Øl Tokyo. Baren er det faktisk gjengen i Oslo Brewing Company som står bak, så her fikk vi testet japansk ølkultur med skandinavisk vri.

japan hus

Opplyste hus og gater i Akihabara (teknologiområdet i Tokyo), Preben og Monica i rollene som Bill Murray og Scarlett Johansson i Lost in Translation, og Øistein som opplever japansk kultur på Maid Café.

Torsdag: På besøk hos Toyotas fødested og feiring av Halloween

Etter en kort natt og en litt for tidlig frokost, var vi klare for avgang fra hotellet kl. 06:20 for å ta Shinkansen (japansk lyntog som kjører opp til 285 km/t) til Nagoya, Toyotas fødested. Flaks for oss, så hadde Shinkansen behagelig brede seter og den gikk stille for seg, til tross for den høye hastigheten. Det gjorde at mer eller mindre alle hadde fått en liten blund på øyet før vi ankom Nagoya.

Hos Toyota fikk vi besøke Toyota museum, hadde workshop om Toyota Production System og diskusjon med Sensei Matsuideira. Vi lærte at Toyotas historie slett ikke startet med bilproduksjon, men veving og produksjon av stoff, og vi fikk se en rekke eksempler på hvordan Toyotas grunnprinsipper har vært sentrale gjennom selskapets utvikling. Videre delte Sensei Matsuideira erfaringer og refleksjoner om blant annet suksessfaktorer ved implementering av Lean, og trakk særlig frem fornøyde medarbeidere («are they smiling?»), viktigheten av å skape felles forståelse av hvorfor man skal implementere Lean og utholdenhet over tid for å oppnå resultater.

japan 2

En gjeng Sprintere som sikrer seg en blund på øyet på Shinkansen før en innholdsrik dag hos Toyota.

Tilbake i Tokyo sentrum var vi klare for middag og Halloween-feiring. Vi hadde hørt rykter om at japanere tar Halloween på alvor, og bestemte oss for at vi ikke skulle være noe dårligere. Resultatet var et sjeldent syn av Sprintere løpende rundt i parykker i alle slags farger, Pikachu-kostymer og morsomme drakter. På vei til restauranten måtte vi gå igjennom det kjente lyskrysset Shibuya Crossing, der omtrentlig 2500 mennesker befinner seg til enhver tid (se video). Det viste seg imidlertid at Halloween ikke var en vanlig dag, og det var litt av et menneskehav bestående av blant annet Yoshi, Joker, Donald Trumps, Spider man, hekser og dyr som vi måtte kjempe oss igjennom. Det viste seg i ettertid at det var over en million (!) mennesker i gatene denne kvelden. Vel fremme ved restauranten spiste vi en bedre middag med egen grill på hvert bord der vi grillet maten selv. Stor stas! Kvelden ble avsluttet med japanske toner på karaokebar, og sangen «Big in Japan» ble naturligvis en slager i løpet av kvelden.

Sprint tok Halloween på alvor i gatene sammen med en million andre festglade og kostymekledde folk!

Fredag: Besøk hos et skoleeksempel innen Lean og et japansk spahotell

Hele gjengen samlet utenfor Toyota Kengawa

Hele gjengen samlet utenfor Toyota Kengawa

Fredag ble nok en innholdsrik dag med besøk hos Toyota Service Center, omvisning på sakedestilleri med sakesmaking, samt middag og overnatting på et japansk spahotell. Vi startet dagen med besøk hos Toyota Service Center, som er et mellomstopp mellom Toyotas bilfabrikker og Toyotaforhandlere. Her gjøres bilen klar for salg ved å gjøre kundespesifikke tilpasninger som å sette inn diverse ekstrautstyr. Jeg tror hele Sprint hadde stjerner i øynene da vi bevitnet hvordan dette selskapet levde etter Lean-prinsippene slik det står beskrevet i lærebøkene. Det var en veldig lærerik og kul opplevelse (les mer om besøket her)! Neste stopp på programmet var omvisning på et lite japansk sakedestilleri, og sakesmaking. De har vunnet flere priser for sin sake, så det var gøy å smake og se hvordan det blir produsert. Det var flere som også kjøpte med seg en suvenir hjem.

Etter nesten tre dager med intenst program, var det rene himmelen å ankomme Hakone Ginyu, et onsen spahotell plassert i fjellområdet Hakone. Dette området er kjent for sine varme kilder som vi fikk nyte godt av under oppholdet. I løpet av et vanlig døgn blir det vanligvis én dusj eller to, men innen vi forlot Hakone hadde jeg sikket rukket fire til fem bad. Hotellet fulgte japansk tradisjon, og vi fikk erfare å sove på japanske matter, valse rundt kun iført Jukata og tøfler og spise ni retter fra det japanske kjøkkenet (med variert popularitet).

Middag i Jukata på Hakone Ginyu

Middag i Jukata på Hakone Ginyu

Lørdag: En verdig avslutning på en uforglemmelig tur

Etter en helt zen morgen med bading i varme kilder og frokost i Jukata, var det klart for tilbakereise til Tokyo for å utnytte den siste delen av turen der. Noen reiste på Kusama museum og så på prikke-kunst, mens andre spiste ramen, shoppet på Muji eller utforsket en av de mange karakteristiske bydelene Tokyo har å by på. På kvelden ble alle samlet igjen for å spise et skikkelig festmåltid på restauranten hvor Uma Thurman har en av sine mest kjente kampscener, for å deretter danse til de tidlige morgentimer.

japan 4

Arigato! Igjen er det ikke annet enn å si tusen takk for en helt uforglemmelig reise, vi ser allerede frem til neste års strategitur!

Sofie Aslaksen

Sofie Aslaksen

Manager | Leder for Rekruttering